Opremanje ginekološko-akušerskog i pedijatrijskog odjela Kantonalne bolnice Goražde

U prisustvu brojnih zvanica i predstavnika društveno-politilčkog života, zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a, danas je u Goraždu upriličeno svečano otvaranje novoopremljenih prostorija Ginekološko-akušerskog i Pedijatrijskog odjela Kantonalne bolnice Goražde. Riječ je o projektu koji je finansiran od strane Doga Koledža iz Istanbula i turske kompanije Ari Medikal. Ukupna vrijednost projekta iznosi 500 000 KM, a pomenutim sredstvima potpuno su renovirani pomenuti odjeli te izvršena nabavka potrebne medicinske opreme u skladu sa najvećim svjetskim standarima.

Prisutnima su se najprije obratili i poželjeli dobrodošlicu direktor Kantonalne bolnice prim.dr. Fuad Rovčanin, te načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji su ovom prilikom uputili riječi zahvalnosti u ime građana Općine Goražde, jer je riječ o veoma bitnom projektu za naš grad, a prisutne je pozdravio i Ugur Gezenker, generalni direktor Doga Koledža. O značaju samog projekta govorio je i premijer BPK-a Goražde Emir Frašto koji se također zahvalio svima koji su dali doprinos na realizaciji ovog projekta.

Svečanu vrpcu kojom je ozvaničen završetak radova i otvaranje novoopremljenih prostorija Ginekološko-akušerskog i Pedijatrijskog odjeljenja Kantonalne bolnice Goražde presjekli su generalni direktor Doga Koledža gosp. Ugur Gezenker i premijer BPK-a Goražde Emir Frašto.

Govoreći o samom načinu realizacije projekta gosp. Ugur je u izjavi za medije rekao: ”Prije tri mjeseca smo bili u Goraždu i vidjeli smo u kakvom se stanju nalazi Kantonalna bolnica Goražde, konkretno dva odjela tj. ginekologija, porođajni odjel i pedijatrija. Mi dosta projekata radimo u saradnji sa našim učenicima i kada su ovakve aktivnosti u pitanju rado su se odazvali i velika je i njihova zasluga što se ovaj projekat realizovao. Ovdje kao što je poznato je Turska razvojna agencija TIKA je već dosta investirala u Kantonalnu bolnicu i zaista mi smo u skromnijim okolnostima, koliko smo bili u mogućnosti doprinijeli da se renoviraju pomenuti odjeli i vrijednost projekta je 500. 000, 00 KM. Također želim reći da su član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i federalni premijer Nermin Nikšić doprinijeli u tome da mi dođemo ovdje i učestvujemo u ovom projektu. Dakle učenici su također pored sve opreme koja se isporučila Kantonalnoj bolnici Goražde dodatno pripremili određene poklone, deke, medicinske preparate i to isporučili Kantonalnoj bolnici, a Doga koledž je opremio medicinskom opremom i nabavio kompletan medicinski namještaj za ove odjele. I definitivno sada su ova dva odjela moderno opremljena u skladu sa svjetskim standardima.”

Riječi zahvalnosti u ime građana i u ime uposlenika uputio je i direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin ističući da je riječ o veoma značajnom projektu koji će uveliko poboljšati usluge prema građanima: ”Danas je uprilčeno svečano otvaranje dva odjela Ginekološko-akušerskog i Pedijatrijskog odjela, kojeg su opremili Doga Koledž i firma Ari Medikal iz Turske. Ova donacija je veoma značajna i materijalno a i samim tim što su odjeli sada savremeno opremljeni, dobili smo novu opremu, nove krevete i pacijentima će pružiti bolje uslove u toku hospitalizacije i što je vrlo značajno i veoma smo zahvalni na realizaciji ovog projekta.”