Opremanje porođajnog odjela Kantonalne bolnice Zenica

Služba za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju JU Kantonalna bolnica Zenica je dobila je potpuno obnovljeni odjel uz pomoć donacije kompanije “Howon otomotiv” i turske općine Kartepe. Tokom obnove odjela zeničke bolnice nabavljen je potpuno novi medicinski namještaj, kompletna operaciona sala, porođajni stolovi, ginekološte stolice, 67 električnih kreveta i druga oprema, kao i obnova podova, klimatizacija i postavljanje zavjesa.

Kompletnu relizaciju projekata je uradila kompanija Ari Medikal d.o.o. Sarajevo. Vrijednost projekata je jedan milion KM.

Svečanost zvanične primopredaje obnovljenog odjela održana je danas u holu Kantonalne bolnice Zenica uz prisustvo velikog broja zvanica Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Svečanosti su prisustvovali i brojni ljekari KBZ, te predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života Zenice.

Na početku svečanosti, zvanicama se obratio Rasim Skomorac, v.d. direktora Kantonalne bolnice u Zenici.

“Želim se prije svega zahvaliti prijateljima iz Turske i neka nagradu nađu i na ovom i na onom svijetu. Ovo je vrsta projekta, u koji, za razliku od mnogih drugih, ne stignete ni posumnjati, a njegova realizacija je već gotova, a od ideje do završetka projekta je proteklo tek nekoliko mjesec”, rekao je Skomorac.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u projektu, od gradskih i kantonalnih vlasti te prijatelja projekta do uposlenika KBZ. Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović rekao je kako se nada daljnim ulaganjima investitora iz Turske.

“Prije nekoliko mjeseci, sticajem okolnosti sreo sam se svojim kolegom, Huseyinom, a rezultat tog susreta je ovo danas. Ono što je bitno je ne samo realizovati dobar projekat, nego je i važno to uraditi u što kraćem roku i što kvalitetnije. Vrlo brzo ćete vidjeti da se to desilo i na ovom projektu i to je dodatna vrijednost ovog projekta. Ja sam zahvalan svim učesnicima u projektu i da se ovim ohrabre i kantonalna vlast te potencijalni donatori iz Turske i da ćemo odjel za odjelom u bolnici učiniti što prihvatljivijim za klijente bolnice”, izjavio je Smajlović. Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je kako će se ovom donacijom povećati kvalitet usluge svim pacijentima.

“Opremanje ovog odjela predstavlja višestruku korist za građanke i građane ZDK, ali i za uposlenike KBZ. Ovim ćemo znatno podignuti kvalitet podrške i usluga smještaja porodilja i njihove djece. Kao što je već rečeno, opremanje odjela urađeno je zahvaljujući našim prijateljima iz Općine Kartepe”, rekao je Galijašević.

Premijer ZDK izrazio je zahvalnost načelniku Općine Kartepe te gradonačelniku Zenice napomenuvši da je od potpisivanja protokola do realizacije projekta proteklo kratko vrijeme.

“Od potpisivanja protokola 1.12.2015. godine do danas, naši prijatelji iz  Turske su donirali i montirali opremu na kojoj će se od danas majke sa područja Zeničko-dobojskog kantona porađati u modernim salama, gdje će imati komforan smještaj za sebe i svoje bebe. Od uposlenika i menadžmenta KBZ očekujemo da učine sve da realizuju postavljene ciljeve za modenizaciju i podizanje kvaliteta pružanja usluga u ovoj instituciji”, dodao je Galijašević.

Direktor kompanije “Howon otomotiv” Cem Kurtis rekao je kako je kada prvi put vidio stanje u KBZ pognute glave otišao nazad u Tursku.

“Kada sam prvi put došao ovdje u bolnicu i vidio u kakvom stanju se nalazi ovaj odjel, moram priznati da sam pognute glave otišao nazad u Tursku. Međutim, nakon svih aktivnosti koje smo preduzeli, mogu vam reći da sam danas stvarno ponosan i želim se svima zahvaliti”, rekao je Kurtis, koji je na bosanskom jeziku svima zaželio sreću.

Huseyin Uzulmez, načelnik Općine Kartepe, prenio je svima prisutnima pozdrave predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana te premijera Vlade Turske Ahmeta Davutoglua.

“Kada smo došli ovdje i primijetili u kakvom stanju se nalazio ovaj odjel, moram priznati da mi je bilo teško kada sam se vratio u Tursku. Ovim putem želim izraziti svoje veliko zadovoljstvo što smo mogli kao bratska Turska pronaći načina da pomognemo u ovoj situaciji i uz iskrenu podršku našeg predsjednika i drugih zvaničnika, da možemo reći da smo implementirali ovaj projekat. Odmah smo zavrnuli rukave i zajedno sa Kurtisom, odmah pokušali da ostvarimo neki projekat te smo uz podršku visokih zvaničnika iz Općine Kartepe i čitave regije došli do ovog danas”, rekao je Uzulmez.

Ambasador republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay je rekao kako se nada da se saradnja neće ograničiti samo na prostor Zenice, nego da će se proširiti u cijeloj BiH.

“Želim se zahvaliti svima koji su posredovali i učestvovali u implementaciji ovakvog projekta. Naravno, ne želimo se ograničiti samo na Zenicu, nego želimo svoju saradnju i prijateljstvo proširiti na cijeli prostor Bosne i Hercegovine. Ovdje se danas nalazimo zbog veoma važnog povoda, to je zdravstvo. Smatram da je ovo velika pomoć, s obzirom da je projekat vrijedan 490.000 eura, odnosno, skoro milion KM”, rekao je Erginay, dodavši da je odluka da se uloži u Odjel za porodilje najbolja, te da je načelnik Općine Kartepe rekao da će prvo rođeno dijete na ovom odjelu proglasiti građaninom Kartepea.

Nakon presijecanja crvene trake kojom je zvanično otvoren novi odjel Službe za za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju, svi prisutni su obišli obnovljeni odjel kako bi uvidjeli promjene koje su se zahvaljujući ovoj donaciji desile.