Opremanje Porođajnog odjela u Bolnici Travnik

U Bolnici Travnik je svečano otvoren obnovljeni Porođajni odjel, kojem je turski grad Izmit donirao opremu vrijednu oko 500.000 KM, čime je ova ustanova dobila ambijent za pružanje kvalitetnijih zdravstvenih usluga, a njeni radnici bolje uvjete za rad.

Direktor Bolnice Travnik Mirsad Granov kazao je kako se u ovoj ustanovi, koja obilježava 120. godišnjicu osnivanja, godišnje rodi 1.200 beba, naglasivši kako je sada dobila porodilište za 22. stoljeće.

– Ovo donosi ogromnu sreću za sve one koji shvataju šta je budućnost, te borba za siguran porod i djetinjstvo. U odnosu na ono što smo ranije imali, možemo reći da smo dobili opremu, ne za 21., nego za 22. stoljeće. Zahvaljujući prijateljima iz Turske, cijeli projekat smo uspjeli završiti u roku od 29 dana – istaknuo je Granov.

Kako je kazao, donirana oprema sadrži više od stotinu stavki, a Bolnica je, između ostalog, dobila potpuno obnovljenu porođajnu salu, stolove, krevete i sve aparate i instrumente, potrebne za uspješno praćenje trudnoće i porod.

Uz brojne zvanice, svečanom otvaranju obnovljenog Porodiljnog odjela, koje je osnovano prije 60 godina, prisustvovala je i delegacija iz Turske, a ambasador te zemlje u BiH Haldun Koç kazao je kako je i ova donacija potvrda velikog prijateljstva dviju zemalja.

Turski ambasador je, između ostalog, istaknuo kako su BiH i Turska, također, izuzetno važni ekonomski partneri, o čemu svjedoči i podataka o obimu trgovinske razmjene od 700 miliona dolara godišnje.

Gradonačelnik Izmita Nevzat Dogan ocijenio je kako je svima jasno koliko je za porođajne odjele bitna kvalitetna oprema i tehnologija, te je naglasio da je donacija Bolnici Travnik nastavak prijateljske politike Turske prema BiH.

Obraćajući se zvanicama, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović poručila je kako su donacijom iz Republike Turske pacijenti u Srednjobosanskom kantonu dobili kvalitetniji ambijent i zdravstvene usluge, a bolničko osoblje bolje uvjete za rad.

Mahmutbegović je naglasila da se nada sličnim projektima i u budućnosti, a, prvenstveno, kada je riječ o jačanju bolničkih kadrovskih kapaciteta.

Projekat je inicirala i opremu isporučila kompanija Ari Medikal d.o.o. Sarajevo.